Mangel på sand, kan et være sandt

Mangel på sand, kan et være sandt

Behandl Os Ordentligt siger

Vi bruger enorme mængder sand, når vi bygger alt fra byer til mobiltelefoner, og naturen kan ikke følge med vores overforbrug, siger ekspert.

Der bliver råbt vagt i gevær, vi mangler sand, vi mangler sand, vi mangler sand…

De fleste tænker ja, det kan ikke passe der er jo masse af sand rundt omkring

Så enkelt er det ikke, sand fra saltvand skal renses og det er dyrt, sand fra Sahara er alt for fint og blød så det kan ej heller bruges

Kan vi lave ny sand, ja det kan vi, bare knuse klipper/Granit så bliver det til sand men det er en meget dyr proces det skal igennem så det er ej heller en brugbar løsning…

Vi dækker vores sandbehov ved at grave det ene tons op efter det anden ved strande, floder og andre ferskvandsområder

Problemet er at naturen ikke kan følge med til at dække vores sand behov…

Et af de områder, hvor der bliver udvundet allermest sand, er Mekong-floden i Vietnam. Når sandet fjernes, forstyrrer det den naturlige balance og sænker antallet af næringsstoffer, planter og dyr.

Det vil sige det for fartale konsekvenser når man graver så meget sand op fra floder og søer, så ganske enkelt ”DET SKAL STOPPES”

 Behandl Os Ordentligt har før sagt det at alt der bliver produceret i verden skal kunne genbruges 100% eller må man ikke producere det, der er jo også den effekt i at produkterne af genbrugs materiale at du fjerner affaldsproblemet, så vi skal bare i gang hurtigst muligt…

Et overset problem

(Siden 1970’erne er vi blevet mere end dobbelt så mange mennesker på Jorden.

Det er en voldsom udvikling på bare halvtreds år, og den store befolkningstilvækst er den altoverskyggende grund til, at behovet for de små sandkorn er så massivt, fortæller Mette Bendixen.

– Vi bliver hele tiden flere og flere mennesker, og samtidigt bliver mange lande også rigere og rigere. Resultatet er, at byer skyder frem med lynets hast, og at de eksisterende betonjungler udvides drastisk hele tiden. Især fremadstormende giganter som Kina og Indien skal bare bruge mere og mere sand år for år. Kina brugte mere sand til betonfremstilling mellem 2011 og 2014, end USA gjorde i hele 1900-tallet, siger hun.

Floder og søer er de steder, hvor størstedelen af verdens sand udvindes. Kina er den største forbruger af sand, som de blandt andet graver frem ved hjælp af speciallavede, ‘sandsluger’-både. (Foto: ALY SONG)

Den vestlige del af verdens forbrug af sand er ikke på samme måde eksplosivt stigende. Til gengæld har vi brugt ufattelige mængder på at bygge de enorme byer og infrastrukturer, som kendetegner de industrialiserede lande.

Derfor kan det virke uretfærdigt at lande i andre dele af verden skal trække bremsen på den udvikling, de er midt i.

Men det er nødvendigt at ændre måden, tingene bliver gjort på nu, hvis ikke konsekvenserne af at udvinde for meget sand skal løbe løbsk, understreger Mette Bendixen). (Kilde.dr.dk)

Læs mere på dr.dk/nyheder